fribo_1_omgjord.jpg
Solcellsanläggning hos Fristadbostäder, installerad i projektet Sol i Väst.

Fullt, inga fler anmälningar tas emot. Kom i gång med solceller - seminarium för företag

Folkets Hus, Göteborg
20 mars, 2018 - 09:0012:30

Ser du fördelarna med solel, men vill lära dig mer? Välkommen till ett kostnadsfritt seminarium om solceller där vi inspireras av en fantastisk utveckling på området. Du lämnar lokalerna med nya erfarenheter och konkreta verktyg för att sätta igång med egna planer. Under dagen får du veta hur du som fastighetsägare eller hyresgäst kan arbeta med solel.

Just nu sker en enorm utveckling på solcellsområdet, med stabilare teknik, enklare regelverk och ökad kvalitet. På många sätt står vi inför en brytpunkt – solcellsanläggningar kan nu vara lönsamma även utan statligt stöd, vilket innebär att investeringsstödet för solel blir en stor bonus. Regeringen har nyligen beslutat om stora satsningar på solcellsbidraget där ca 900 miljoner kronor kommer att finnas i potten årligen och där man kan få 30 procent av hela investeringen i bidrag. Inom kort avslutas också en utredning om att slopa kravet på bygglov för solceller, vilket skulle förenkla installationerna ytterligare.

FÖRDELAR MED EGENPRODUCERAD EL

Solcellsanläggningar är en pålitlig källa till elektricitet och ett av de mest hållbara energisystemen som finns tillgängliga på marknaden idag. En i princip underhållsfri förvaltning och en livslängd på över 30 år är två viktiga anledningar till att solceller är attraktiva för en ägare med ett långsiktigt perspektiv.

Såld solel vs använd solelSåld solel vs använd solel

Solcellsanläggningen kan anpassas till byggnaden så att produktionen matchar förbrukningen. Då gör den producerade energin största möjliga nytta och kan ersätta köpt energi, som generellt är dyrare med sina påslag och skatter. Överskottet kan matas ut på elnätet mot ersättning och skattereduktion som ger en intäkt – men störst värde får den solel man använder i byggnaden. Hur solcellsanläggningen anpassas till fastigheten är avgörande för lönsamheten.

ATT STÄLLA RÄTT KRAV

Solcellsbranschen är fortfarande ung och det finns både bra och mindre bra leverantörer. Genom att ställa rätt krav så undviker ni vanliga fallgropar. Vi går igenom några av dem och ger er vägledning i hur ni kan tänka kring kravspecifikationen.

Tid: Den 20 mars klockan 09.00–12.30

Plats: Folkets Hus, Olof Palmes plats, Göteborg (vid Järntorget).

Pris: Kostnadsfritt

Anmälan: Senast den 13 mars i formuläret nedan. Ange namn, organisation, och skriv under "Övrigt" om du önskar att delta i lunchen samt eventuella kostönskemål.

PROGRAM

09.00 Solel – introduktion och marknadsutveckling. Lars Andrén, en av Sveriges mest välkända personer inom området solenergi ger oss en inblick i området solel.
Teknik, lönsamhet och beställarkompetens. Amar Ðelilović, projektledare för Sol i Väst och tidigare säljare inom solcellsbranschen berättar hur en solcellsanläggning är uppbyggd, hur den kan anpassas och hur man ställer rätt krav inför en upphandling.
Företagspresentationer. Pastorat Västra Tunhem, BRF Skytteskogen och elhandelsbolaget Bixia berättar om tre olika utgångslägen och hur processen ser ut för att installera solel.
11.00 Fika
11.30 Investeringsstöd. Länsstyrelsen i Västra Götaland informerar om det statliga investeringsstödet för solceller och investeringsstödet för energilagring/batterier.
11.45 Diskussion och erfarenhetsutbyte
12.30 Lunch

Den här händelsen tar inte emot fler anmälningar.