chris-barbalis-103434-unsplash.jpg
Foto: Chris Barbalis / Unsplash

Livscykelanalys i byggprocesser - så motiverar vi hållbara investeringar

Quality Hotel Grand, Hallbergsplatsen 2, Borås
5 september, 2018 - 09:3016:00

Med rätt val kan vi minska vår miljö- och klimatpåverkan i byggprocesser, men hur går vi från att bara tänka på byggnationen till att se byggnaden hela livscykel? Både nya och gamla deltagare är välkomna till Green Building A-Z:s tredje nätverksträff den 5:e september, där vi diskuterar motivationsfaktorer och erfarenheter av livscykelanalys i byggprocesser.

Som föreläsare har vi Ulf Alexandersson tidigare ekonomi och finanschef på Alingsåshem. Han kommer bland annat att berätta om ombyggnaden av miljonprogramsområdet Brogården där ett stort fokus legat på hållbarhet samt vilka verktyg de använder för att motivera sina investeringar.

På eftermiddagen träffar vi Kjell-Ove Sethson, VD på Fristad Bostäder (FRIBO), som delar med sig av deras erfarenheter av livscykelanalyser. Även Peter Serrander, delägare i Fristad Bygg kommer vara med och ge sin bild av att arbeta med LCA som entreprenör. Vi besöker också Fristad Bostäders flerbostadshus i trä på Åsbovägen i Fristad. Husen har vunnit miljöpris, tilldelades Stadsbyggnadspriset i Borås 2015 och var med bland fem finalister i Årets Bygge i Sverige 2016. I september 2016 blev husen nominerade till Nordiska Bostadspriset som organisationen NBO delar ut.

PROGRAM

09.00 Drop in med frukostfika
09.30 Välkomna Information från Hållbar utveckling Väst.
Daniel Hårdfelt, Hållbar utveckling Väst
10:00 Ekonomiska aspekter av hållbart byggande. Alingsåshem
har genomfört ett flertal byggprojekt med fokus på hållbarhet, bl a ombyggnaden av miljonprogramsområdet Brogården till passivhusstandard. Med hjälp av sitt prognosverktyg har de upprättat långtidsprognoser över investeringarna och ekonomin efter färdigställande. Ulf Alexandersson, tidigare ekonomi- och finanschef
på Alingsåshem
11:00 Gruppdiskussion, kommande arbete i nätverket.
12.00 Lunch
13:00 Erfarenheter från FRIBO och Fristad Bygg. Beställare och entreprenörer delar med sig av sina arbetssätt om hur de arbetat med LCA. Även introduktion till studiebesöket. Kjell-Ove Setsson, VD Fristad Bostäder och Peter Serrander, delägare Fristad Bygg
14:30 Studiebesök. Under eftermiddagen gör vi en busstur till Fristad och besöker Fristad Bostäders flerbostadshus med trästomme.
16.00 Avslutning

Anmälan

Senast den 24 augusti till ellen.thersthol@huv.nu

Nätverket riktar sig främst till tjänstemän i kommuner och kommunala bolag som jobbar med fastighet, energi, miljö och hållbarhet. Deltagandet är kostnadsfritt.