2575573456_3dd8b444ec_o.jpg
Foto: George Kepnick

Bättre arbetsmiljö med energieffektiv belysning

Ljuset är så självklart att det är lätt att glömma bort. Men rätt belysning är en viktig del i att skapa en bra arbetsmiljö – och dessutom bra för klimatet.
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning, säger Annki Bergh, energi- och klimatrådgivare i Marks kommun.

Annki BerghAnnki BerghDen 9 februari berättar Annki Bergh mer om belysning, arbetsmiljö och energieffektivisering på ett kostnadsfritt frukostseminarium på Lydde Gård i Kinna.
– Jag brukar säga att det viktiga är att ha rätt ljus på rätt plats vid rätt tillfälle. Och rätt ljus är inte per automatik mycket ljus. Sen är ljusets sammansättning viktig och beroende av vad det är för arbetsuppgifter man gör i rummet. Du kan faktiskt få belastningsskador om du har fel ljus, eftersom ögat dras till den ljusaste punkten vilket kan ge snedbelastning.

Varför är det viktigt att se över belysningen?
– För att man får en bättre ljusmiljö och bättre energieffektivitet. Det ger både kostnadsbesparingar på energin och ett miljöplus som resultat. Man lägger mycket tid på stolar, bord och datorer, men ljuset tänker man inte alltid på.

Hur mycket energi kan man spara på att få koll på belysningen?
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning. Ett exempel är alla gamla belysningsanläggningar där du har utslitna lysrör som inte ger mer än hälften av det ljus de ska göra. Med ny teknik skulle du kunna ha en mindre installation och även om det kostar lite i början så tjänar du in pengarna snabbt. Det finns dessutom bidrag att söka, vilket många inte känner till.

Vad är viktigt att tänka på när man byter till mer energisnål belysning?
– Det gäller att man lägger ner lite tid i början på att tänka, så att man väljer rätt saker och inte bara tar det billigaste – att man tänker flexibilitet och inte låser belysningen enbart till ett visst ändamål.

Fler nyheter

Blandade budskap fick flest att släcka lampan

Beteendeförändringar är viktiga för att minska energianvändningen i en byggnad. Men hur lyckas man styra om människors vanor? Andreas Nilsson, psykologiska institutionen på Göteborgs Universitet, forskar om nudging och berättar om sina resultat när Interreg-projektet Green Building A-Z håller nätverksmöte för kommuner och deltagare den 20–22 mars.

Temadag om finansiering för små och medelstora företag

Mikrolån, förstudiemedel och stöd för energieffektivisering - den 21 mars arrangerar IDC och Almi en heldag i Skövde om finansiering för små och medelstora företag. Hållbar Utveckling Väst finns på plats för att berätta mer om de stöd för energiomställning och -effektivisering som små och medelstora företag kan söka.

Solen i fokus på Tjörn

Det blev en välbesökt träff där privatpersoner och lantbrukare fick en chans att fördjupa sig om solel när energi- och klimatrådgivningen på Tjörn bjöd in.

Hållbar Utveckling Väst tar över Biogas Väst

Den 1 mars 2018 blir Hållbar Utveckling Väst ny huvudman för plattformen Biogas Väst. Förändringen ger Biogas Väst en ännu starkare position i utvecklingsarbetet med att öka produktionen och användningen av biogas i Västra Götaland. Ny processledare för plattformen blir Bo Ramberg, tidigare vd för Fordonsgas.

"Jämfört med börsen är solceller en lågriskare"

Funderar du över solcellers lönsamhet och pålitlighet? Hållbar Utveckling Västs projektledare Alvar Palm tipsar i en debattartikel i Ny Teknik om 7 viktiga saker att tänka på.