2575573456_3dd8b444ec_o.jpg
Foto: George Kepnick

Bättre arbetsmiljö med energieffektiv belysning

Ljuset är så självklart att det är lätt att glömma bort. Men rätt belysning är en viktig del i att skapa en bra arbetsmiljö – och dessutom bra för klimatet.
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning, säger Annki Bergh, energi- och klimatrådgivare i Marks kommun.

Annki BerghAnnki BerghDen 9 februari berättar Annki Bergh mer om belysning, arbetsmiljö och energieffektivisering på ett kostnadsfritt frukostseminarium på Lydde Gård i Kinna.
– Jag brukar säga att det viktiga är att ha rätt ljus på rätt plats vid rätt tillfälle. Och rätt ljus är inte per automatik mycket ljus. Sen är ljusets sammansättning viktig och beroende av vad det är för arbetsuppgifter man gör i rummet. Du kan faktiskt få belastningsskador om du har fel ljus, eftersom ögat dras till den ljusaste punkten vilket kan ge snedbelastning.

Varför är det viktigt att se över belysningen?
– För att man får en bättre ljusmiljö och bättre energieffektivitet. Det ger både kostnadsbesparingar på energin och ett miljöplus som resultat. Man lägger mycket tid på stolar, bord och datorer, men ljuset tänker man inte alltid på.

Hur mycket energi kan man spara på att få koll på belysningen?
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning. Ett exempel är alla gamla belysningsanläggningar där du har utslitna lysrör som inte ger mer än hälften av det ljus de ska göra. Med ny teknik skulle du kunna ha en mindre installation och även om det kostar lite i början så tjänar du in pengarna snabbt. Det finns dessutom bidrag att söka, vilket många inte känner till.

Vad är viktigt att tänka på när man byter till mer energisnål belysning?
– Det gäller att man lägger ner lite tid i början på att tänka, så att man väljer rätt saker och inte bara tar det billigaste – att man tänker flexibilitet och inte låser belysningen enbart till ett visst ändamål.

Fler nyheter

Rapport Biogasdriven färjeled – Hönöleden.

Nu finns en ny version av rapporten  Biogasdriven färjeled – Hönöleden.

Roliga synergier i innovativt avfallsprojekt

Usch blir till resurs i projektet "Ways2Taste" där forskare vid Högskolan i Borås utvecklar metoder för att odla svampar på restprodukter som annars skulle ha blivit avfall. Målet är att framställa klimatsmarta material – bland annat en helt ny proteinkälla

Ökade hållbarhetskrav för biodrivmedel och flytande biobränslen

Regeringen har beslutat om en ändring av förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen, som träder i kraft den 1 juli 2019.

Ny produktion i Skara?

Agroväst i Skara ska koordinera ett stort EU-projekt för att vidareutveckla ett grönt bioraffinaderi vid Sötåsenskolan i Töreboda för produktion av biogas.

Bovierian Hönö – en riktig solskenshistoria!

520 m2 monokristallina solcellspaneler, 97 installerade kWp på söder- och västertak samt 85 000 kWh kalkylerad solelsproduktion. Det är resultatet av en idé som föddes i Brf Bovieran Hönö under hösten 2017. En idé som också resulterade i att man tog hjälp av Energi- och klimatrådgivarna för rådgivning under projektets gång. Anläggningen stod klar den 28/6 2018. Precis lagom för att ta del av den strålande sommarsolen!