2575573456_3dd8b444ec_o.jpg
Foto: George Kepnick

Bättre arbetsmiljö med energieffektiv belysning

Ljuset är så självklart att det är lätt att glömma bort. Men rätt belysning är en viktig del i att skapa en bra arbetsmiljö – och dessutom bra för klimatet.
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning, säger Annki Bergh, energi- och klimatrådgivare i Marks kommun.

Annki BerghAnnki BerghDen 9 februari berättar Annki Bergh mer om belysning, arbetsmiljö och energieffektivisering på ett kostnadsfritt frukostseminarium på Lydde Gård i Kinna.
– Jag brukar säga att det viktiga är att ha rätt ljus på rätt plats vid rätt tillfälle. Och rätt ljus är inte per automatik mycket ljus. Sen är ljusets sammansättning viktig och beroende av vad det är för arbetsuppgifter man gör i rummet. Du kan faktiskt få belastningsskador om du har fel ljus, eftersom ögat dras till den ljusaste punkten vilket kan ge snedbelastning.

Varför är det viktigt att se över belysningen?
– För att man får en bättre ljusmiljö och bättre energieffektivitet. Det ger både kostnadsbesparingar på energin och ett miljöplus som resultat. Man lägger mycket tid på stolar, bord och datorer, men ljuset tänker man inte alltid på.

Hur mycket energi kan man spara på att få koll på belysningen?
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning. Ett exempel är alla gamla belysningsanläggningar där du har utslitna lysrör som inte ger mer än hälften av det ljus de ska göra. Med ny teknik skulle du kunna ha en mindre installation och även om det kostar lite i början så tjänar du in pengarna snabbt. Det finns dessutom bidrag att söka, vilket många inte känner till.

Vad är viktigt att tänka på när man byter till mer energisnål belysning?
– Det gäller att man lägger ner lite tid i början på att tänka, så att man väljer rätt saker och inte bara tar det billigaste – att man tänker flexibilitet och inte låser belysningen enbart till ett visst ändamål.

Fler nyheter

Vad gör DU under trafikantveckan?

Trafikantveckan 16-22 september

Nytt informationscentrum för hållbart byggande

Det nyligen uppstartade Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB) hjälper dig att bygga och renovera hållbart med energieffektivisering, materialval och livscykelperspektiv i fokus.

Energidag hos Skara Energi

Skara Energi arrangerar i samarbete med energi- och klimatrådgivarna på Skara kommun en dag med solenergi och elfordon torsdag den 13 september.

Föreläsning i Borås om framtidens energi

I veckan hölls en föreläsning om solceller på Kulturhuset´i Borås.

Jobba med Biogas

Trollhättan energi söker Affärsområdeschef Biogas