2575573456_3dd8b444ec_o.jpg
Foto: George Kepnick

Bättre arbetsmiljö med energieffektiv belysning

Ljuset är så självklart att det är lätt att glömma bort. Men rätt belysning är en viktig del i att skapa en bra arbetsmiljö – och dessutom bra för klimatet.
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning, säger Annki Bergh, energi- och klimatrådgivare i Marks kommun.

Annki BerghAnnki BerghDen 9 februari berättar Annki Bergh mer om belysning, arbetsmiljö och energieffektivisering på ett kostnadsfritt frukostseminarium på Lydde Gård i Kinna.
– Jag brukar säga att det viktiga är att ha rätt ljus på rätt plats vid rätt tillfälle. Och rätt ljus är inte per automatik mycket ljus. Sen är ljusets sammansättning viktig och beroende av vad det är för arbetsuppgifter man gör i rummet. Du kan faktiskt få belastningsskador om du har fel ljus, eftersom ögat dras till den ljusaste punkten vilket kan ge snedbelastning.

Varför är det viktigt att se över belysningen?
– För att man får en bättre ljusmiljö och bättre energieffektivitet. Det ger både kostnadsbesparingar på energin och ett miljöplus som resultat. Man lägger mycket tid på stolar, bord och datorer, men ljuset tänker man inte alltid på.

Hur mycket energi kan man spara på att få koll på belysningen?
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning. Ett exempel är alla gamla belysningsanläggningar där du har utslitna lysrör som inte ger mer än hälften av det ljus de ska göra. Med ny teknik skulle du kunna ha en mindre installation och även om det kostar lite i början så tjänar du in pengarna snabbt. Det finns dessutom bidrag att söka, vilket många inte känner till.

Vad är viktigt att tänka på när man byter till mer energisnål belysning?
– Det gäller att man lägger ner lite tid i början på att tänka, så att man väljer rätt saker och inte bara tar det billigaste – att man tänker flexibilitet och inte låser belysningen enbart till ett visst ändamål.

Fler nyheter

Tung transport och statliga medel

På tisdagsmorgonen den 12 juni anordnade Biogas Väst ett frukostseminarium med fokus på tung transport och vad regeringens satsning på ett innovationskluster för flytande biogas (LBG) innebär.

Energi- och klimatrådgivare fokuserar på solel och hållbara transporter

För att öka kunskapen om hållbara transporter och solel går landets kommunala energi- och klimatrådgivare ihop i ett gemensamt projekt som sträcker sig fram till hösten 2019. Under perioden erbjuds privatpersoner, organisationer och företag fördjupad rådgivning inom respektive fokusområde av sin kommunala energi- och klimatrådgivning.

Lerum vann Laddguldet 2018 - Sveriges bästa elbilskommun!

Juryns motivering ”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

Brf Biskopsgården 3 – ett lysande exempel!

Energi- och klimatrådgivarna i Göteborg har under 2017 genomfört ett insatsprojekt om energieffektiv belysning för bostadsrättsföreningar i Göteborg och Partille. Ett 60-tal bostadsrättsföreningar har besökts – en har stuckit ut lite extra ur mängden.

"Solceller för mindre aktörer" - regler, teknik och ekonomi för dig som vill producera egen solel

Taklutning, väderstreck och anläggningsstorlek - en villaägare, bostadsrättsförening eller ett företag som vill börja producera egen solel ställs inför många frågor. I rapporten "Solceller för mindre aktörer" hittar du information om regler, teknik och ekonomi vid installation av en småskalig solcellsanläggning.