2575573456_3dd8b444ec_o.jpg
Foto: George Kepnick

Bättre arbetsmiljö med energieffektiv belysning

Ljuset är så självklart att det är lätt att glömma bort. Men rätt belysning är en viktig del i att skapa en bra arbetsmiljö – och dessutom bra för klimatet.
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning, säger Annki Bergh, energi- och klimatrådgivare i Marks kommun.

Annki BerghAnnki BerghDen 9 februari berättar Annki Bergh mer om belysning, arbetsmiljö och energieffektivisering på ett kostnadsfritt frukostseminarium på Lydde Gård i Kinna.
– Jag brukar säga att det viktiga är att ha rätt ljus på rätt plats vid rätt tillfälle. Och rätt ljus är inte per automatik mycket ljus. Sen är ljusets sammansättning viktig och beroende av vad det är för arbetsuppgifter man gör i rummet. Du kan faktiskt få belastningsskador om du har fel ljus, eftersom ögat dras till den ljusaste punkten vilket kan ge snedbelastning.

Varför är det viktigt att se över belysningen?
– För att man får en bättre ljusmiljö och bättre energieffektivitet. Det ger både kostnadsbesparingar på energin och ett miljöplus som resultat. Man lägger mycket tid på stolar, bord och datorer, men ljuset tänker man inte alltid på.

Hur mycket energi kan man spara på att få koll på belysningen?
– Med lite teknik och planering kan man halvera energikostnaden för belysning. Ett exempel är alla gamla belysningsanläggningar där du har utslitna lysrör som inte ger mer än hälften av det ljus de ska göra. Med ny teknik skulle du kunna ha en mindre installation och även om det kostar lite i början så tjänar du in pengarna snabbt. Det finns dessutom bidrag att söka, vilket många inte känner till.

Vad är viktigt att tänka på när man byter till mer energisnål belysning?
– Det gäller att man lägger ner lite tid i början på att tänka, så att man väljer rätt saker och inte bara tar det billigaste – att man tänker flexibilitet och inte låser belysningen enbart till ett visst ändamål.

Fler nyheter

Passa på att ansöka om energikartläggningsstödet

Den 30 april 2019 är sista datumet att ansöka om det ekonomiska stödet för energikartläggning i små och medelstora företag. Passa på att söka, så kan ni göra kartläggningen senare. Vi hjälper er genom processen före, under och efter ansökan!

Bussupphandling Sjuhärad + Öckerö är klar

Det blev inte några biogasbussar (0 st) överhuvudtaget när Västtrafik nyss avslutad upphandlingen av busstrafik i Sjuhärad och Öckerö.

Tankstation för flytande Biogas i Götene

Sveriges sjunde tankställe för flytande metangas och det första inom ramen för klimatklivet invigdes i onsdags (2018-03-13) i Götene, Västra Götaland.

Svårt att hitta bra alternativ till konstgräsplaner

Rapporterna om konstgräsplaners negativa effekter på miljön har de senaste åren haglat tätt. Och när 90 procent av alla planer tillhör kommunala anläggningar blir frågan ständigt aktuell för landets kommuner. Vid den senaste träffen med Kommunnätverket för hållbar utveckling var temat plast och hur vi i framtiden bättre kan hantera bland annat konstgräsplaner.

Peter i radio - "Jättebra att vi blir upprörda"

Peter Rydberg, energi- och klimatrådgivare i Borås pratar om hushållmaskiner och vad man kan göra när den går sönder, i stället för att köpa nytt