pb152784_-_kopia.jpg
Foto: Sara-Linnéa Östervall
Med rejäla cykelkärror flyttades HUV:s kontor.

HUV flyttade kontoret med cykel

För första gången har en kontorsflytt genomförts med cykel i Göteborg. När det regionala energikontoret Hållbar utveckling Väst bytte lokal trampades de iväg av transportföretaget MoveByBike. Det logistiska konststycket, vilket var företagets första uppdrag i Göteborg, utfördes med hjälp av cykelsläp som klarar en last på 280 kg och 3 kubikmeter.

- Med flera rejäla cykelkärror har vi kapacitet att flytta ett helt kontor, säger Johan Erlandsson, en av grundarna till MoveByBike Göteborg. Nya cykeltyper och kärror är också på ingång som gör att vi kommer att klara de allra flesta transportuppdrag som idag görs med bil eller lastbil i stan.

När Hållbar utveckling Väst hade växt ur sina lokaler valdes den något annorlunda flyttlösningen, vilket inte var någon slump.

- Att tänka kreativt kring hållbarhetsfrågor är viktigt. Även i en liten sak som ett kontorsbyte finns det utrymme för gröna innovationer. Vi vill uppmuntra och uppmärksamma aktörer som går i bräschen för smarta miljölösningar, säger Nardono Nimpuno, verksamhetsledare för Hållbar utveckling väst.

Mindre utsläpp av koldioxid och andra ämnen är den mest uppenbara miljövinsten som uppnås genom valet av transportmedel, men det finns även andra positiva effekter.

- Inne i stan tar det sällan mycket längre tid att cykla än att köra bil. På köpet minskar energianvändningen och bullret samt att det blir mer plats över i stan, säger Johan Erlandsson.

Hållbar utveckling Väst arbetar inom ett antal olika områden med ett hållbart Västra Götaland som mål.

- Transportområdet är i behov av miljövänliga lösningar och för en verksamhet som arbetar med frågan är det viktigt att leva som vi lär, säger Nardono Nimpuno. Vi jobbar på olika sätt med transporter. Vad gäller cyklar har vi till exempel drivit ett projekt där möjligheterna att använda cykelkärra som alternativ till bilen undersöktes. De familjer som deltog minskade bilanvändningen och inspirerade andra att cykla mer.

Hållbar utveckling Väst är regionalt energikontor för Västra Götaland och driver projekt och nätverk inom miljö- och hållbarhetsområdet. Bland de viktigaste är kommunnätverket för hållbar utveckling samt nätverket för kommunernas energi- och klimatrådgivare.

MoveByBike är Sveriges första cykelåkeri och började verksamheten i Malmö i juni 2012. De stora lassen med allt från pianon till byggmaterial har väckt mycket uppmärksamhet både lokalt och i rikstäckande media. Cykelbaserad logistik är en stark trend i Europeiska städer, och når genom MoveByBike nu även Göteborg.

Ladda ner pressbilder.

HUV:s nya adress är Hugo Grauers gata 5B, på Chalmersområdet. Se karta.

För mer information, kontakta:

Nardono Nimpuno, tel: 031 701 05 70. E-post: nardono.nimpuno@hallbarutvecklingvast.se.

Johan Erlandsson, tel: 0707 73 16 82. E-post: johan.erlandsson@movebybike.se.
För mer information om MoveByBike, se www.movebybike.se.

Ämnen

Fler nyheter

Laddstolpekampanj i sociala medier

Energimyndigheten har i veckan kört en kort film riktad till bostadsrättsföreningar i sin sociala medier. Dela gärna!

Att bygga i trä halverade koldioxidutsläppen

Allt fler får upp ögonen för att bygga stora byggnader i trä. Några som var riktigt tidigt ute var det lilla bostadsbolaget Fristadbostäder i Fristad utanför Borås, som var något av pionjärer när de 2012 upphandlade två flerbostadshus helt i trä.

– Jag är övertygad om att det finns stora pengar att spara i framtiden på att bygga i trä, säger Kjell-Ove Sethson, vd för Fristadbostäder, som på senaste kommunnätverksträffen för Interregprojektet Green Building A-Z berättade om Fristadbostäders träbygge.

Årets bubblare – biogasen

"Vi vet att Sverige sedan många år ligger väldigt långt framme när det gäller biogas till fordon. Ändå har inte det där riktiga lyftet på marknaden kommit. Styrkan i biogasen som drivmedel sitter i så många olika nyttor för samhället att det är lite svårt att förstå biogasens roll – den är inte världsmästare i någon enskild gren men på prispallen i många."

Biogas - BRC Sweden AB söker platschef till anläggningen i Trollhättan

BRC utvecklar och bygger gastankstationer och gasfordon. Nu söker de platschef till Trollhättan.

 

Synergier mellan klimat och miljö när fisk blir biogas i kampen mot alger

Reduktionsfiske bidrar till Bodens biogasanläggning och omvandlas till fordonsbränsle.