img_4129.jpg
Foto: Källa: www.lerum.se

Lerum vann Laddguldet 2018 - Sveriges bästa elbilskommun!

Juryns motivering ”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

I tisdags, på världsmiljödagen, var det dags för final och prisutdelning av den andra upplagan av Laddguldet, ett pris som har instiftats av 2030 – sekretariatet, Power Circle och Fortum Charge & Drive. Den kommun och det företag som bidragit mest till omställningen till laddbara fordon belönas med Laddguldet.

Av årets 5 finalister i kommunkategorin tillhör 3 st Västra Götaland! Det tycker vi på Hållbar utveckling Väst är fantastiskt roligt och är en del av allt fint arbete som görs ute i kommunerna för att nå våra gemensamma klimatmål.

Årets vinnare i kommunkategorin blev Lerums kommun! Stort grattis till er!

Under 2017 gick Lerums kommun från ett dussin elbilar till 53 st elbilar som används inom kommunens verksamhet. I och med detta har Lerums kommun högst andel kommunala elbilar i Sverige. Kommunen har upprättat en miljöbilpool med elbilar för anställda och delvis öppen även för allmänheten och sedan 2012 förses nyproduktion av kommunala byggnader med laddmöjligheter.

Inom Lerums kommun sker ett aktivt arbete för att möjliggöra för invånarna, företag och organisationer att öka sin elbilsanvändning. Den första publika laddstolpen sattes upp redan 2011 och idag finns det möjlighet för nära 50 elbilar att ladda samtidigt i Lerums kommun på 12 allmänna parkeringsplatser. Vid alla publika laddstolpar kan elbilsägare tillsvidare ladda gratis. Laddinfrastruktur för lokal eltaxi är ett annat projekt som utvecklas inom kommunen.  All el till elbilarna kommer från Lerum Energi och är förnybar.

Kommunens Energi- och klimatrådgivare, Peter Rosengren, jobbar hårt för att även privata intressenter ska installera laddmöjligheter i sina projekt. En stor del av rådgivningen går till privatpersoner om elbilar och hemmaladdning, men även bland bostadsrättsföreningar och företag märks ett ökande intresse.

http://www.lerum.se/Kommun-och-politik/Nyhetsarkiv/lerum-vann-laddguldet-2018---sveriges-basta-elbilskommun-1/

Fler nyheter

Tung transport och statliga medel

På tisdagsmorgonen den 12 juni anordnade Biogas Väst ett frukostseminarium med fokus på tung transport och vad regeringens satsning på ett innovationskluster för flytande biogas (LBG) innebär.

Energi- och klimatrådgivare fokuserar på solel och hållbara transporter

För att öka kunskapen om hållbara transporter och solel går landets kommunala energi- och klimatrådgivare ihop i ett gemensamt projekt som sträcker sig fram till hösten 2019. Under perioden erbjuds privatpersoner, organisationer och företag fördjupad rådgivning inom respektive fokusområde av sin kommunala energi- och klimatrådgivning.

Lerum vann Laddguldet 2018 - Sveriges bästa elbilskommun!

Juryns motivering ”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

Brf Biskopsgården 3 – ett lysande exempel!

Energi- och klimatrådgivarna i Göteborg har under 2017 genomfört ett insatsprojekt om energieffektiv belysning för bostadsrättsföreningar i Göteborg och Partille. Ett 60-tal bostadsrättsföreningar har besökts – en har stuckit ut lite extra ur mängden.

"Solceller för mindre aktörer" - regler, teknik och ekonomi för dig som vill producera egen solel

Taklutning, väderstreck och anläggningsstorlek - en villaägare, bostadsrättsförening eller ett företag som vill börja producera egen solel ställs inför många frågor. I rapporten "Solceller för mindre aktörer" hittar du information om regler, teknik och ekonomi vid installation av en småskalig solcellsanläggning.