img_4129.jpg
Foto: Källa: www.lerum.se

Lerum vann Laddguldet 2018 - Sveriges bästa elbilskommun!

Juryns motivering ”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

I tisdags, på världsmiljödagen, var det dags för final och prisutdelning av den andra upplagan av Laddguldet, ett pris som har instiftats av 2030 – sekretariatet, Power Circle och Fortum Charge & Drive. Den kommun och det företag som bidragit mest till omställningen till laddbara fordon belönas med Laddguldet.

Av årets 5 finalister i kommunkategorin tillhör 3 st Västra Götaland! Det tycker vi på Hållbar utveckling Väst är fantastiskt roligt och är en del av allt fint arbete som görs ute i kommunerna för att nå våra gemensamma klimatmål.

Årets vinnare i kommunkategorin blev Lerums kommun! Stort grattis till er!

Under 2017 gick Lerums kommun från ett dussin elbilar till 53 st elbilar som används inom kommunens verksamhet. I och med detta har Lerums kommun högst andel kommunala elbilar i Sverige. Kommunen har upprättat en miljöbilpool med elbilar för anställda och delvis öppen även för allmänheten och sedan 2012 förses nyproduktion av kommunala byggnader med laddmöjligheter.

Inom Lerums kommun sker ett aktivt arbete för att möjliggöra för invånarna, företag och organisationer att öka sin elbilsanvändning. Den första publika laddstolpen sattes upp redan 2011 och idag finns det möjlighet för nära 50 elbilar att ladda samtidigt i Lerums kommun på 12 allmänna parkeringsplatser. Vid alla publika laddstolpar kan elbilsägare tillsvidare ladda gratis. Laddinfrastruktur för lokal eltaxi är ett annat projekt som utvecklas inom kommunen.  All el till elbilarna kommer från Lerum Energi och är förnybar.

Kommunens Energi- och klimatrådgivare, Peter Rosengren, jobbar hårt för att även privata intressenter ska installera laddmöjligheter i sina projekt. En stor del av rådgivningen går till privatpersoner om elbilar och hemmaladdning, men även bland bostadsrättsföreningar och företag märks ett ökande intresse.

http://www.lerum.se/Kommun-och-politik/Nyhetsarkiv/lerum-vann-laddguldet-2018---sveriges-basta-elbilskommun-1/

Ämnen

Fler nyheter

Naturvårdsverkets luftvårdsprogram lyfter biogasen

Naturvårdsverket lämnade 1 februari över ett förslag till regeringen på Nationellt luftvårdsprogram, syftet är att Programmets innehåll skall styra de åtgärder och styrmedel Sverige behöver genomföra för att uppnå nationella utsläppsminskningar enligt EU:s nya takdirektiv och bidrar till en bättre luftmiljö.

Klimatklivet och ny regering

Klimatklivets framtid har under regeringsskiftet varit osäker. I S-MP-C-L-överenskommelsen sägs att Klimatklivet ska ”effektiviseras och utvecklas” och därmed fortsätta. 

God fortsättning i ny organisation!

Hej alla och god fortsättning! Hoppas ni hade goa helger och inte var alltför frustrerade över Klimatklivets utveckling. Vi på Biogas Väst kände en viss besvikelse, det ska erkännas, men när dimman nu har skingrats är vi övertygade om att marknaden för biogasen kommer fortsätta rulla framåt - om än kanske i en något långsammare takt.

Nu heter vi Energikontor Väst

Nytt år. Nytt namn. Ny organisation. Men samma medarbetare, samma kontor och samma engagemang för energiomställning och klimat. Från och med nu heter vi Energikontor Väst och är en del av Innovatum – med massor av spännande möjligheter till utveckling.

Innovationskluster för flytande biogas beviljat

Vi rundar av året med en lättsam och trevlig nyhet, nämligen att Energimyndigheten äntligen beviljat ansökan om Innovationskluster för flytande biogas!