img_4129.jpg
Foto: Källa: www.lerum.se

Lerum vann Laddguldet 2018 - Sveriges bästa elbilskommun!

Juryns motivering ”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

I tisdags, på världsmiljödagen, var det dags för final och prisutdelning av den andra upplagan av Laddguldet, ett pris som har instiftats av 2030 – sekretariatet, Power Circle och Fortum Charge & Drive. Den kommun och det företag som bidragit mest till omställningen till laddbara fordon belönas med Laddguldet.

Av årets 5 finalister i kommunkategorin tillhör 3 st Västra Götaland! Det tycker vi på Hållbar utveckling Väst är fantastiskt roligt och är en del av allt fint arbete som görs ute i kommunerna för att nå våra gemensamma klimatmål.

Årets vinnare i kommunkategorin blev Lerums kommun! Stort grattis till er!

Under 2017 gick Lerums kommun från ett dussin elbilar till 53 st elbilar som används inom kommunens verksamhet. I och med detta har Lerums kommun högst andel kommunala elbilar i Sverige. Kommunen har upprättat en miljöbilpool med elbilar för anställda och delvis öppen även för allmänheten och sedan 2012 förses nyproduktion av kommunala byggnader med laddmöjligheter.

Inom Lerums kommun sker ett aktivt arbete för att möjliggöra för invånarna, företag och organisationer att öka sin elbilsanvändning. Den första publika laddstolpen sattes upp redan 2011 och idag finns det möjlighet för nära 50 elbilar att ladda samtidigt i Lerums kommun på 12 allmänna parkeringsplatser. Vid alla publika laddstolpar kan elbilsägare tillsvidare ladda gratis. Laddinfrastruktur för lokal eltaxi är ett annat projekt som utvecklas inom kommunen.  All el till elbilarna kommer från Lerum Energi och är förnybar.

Kommunens Energi- och klimatrådgivare, Peter Rosengren, jobbar hårt för att även privata intressenter ska installera laddmöjligheter i sina projekt. En stor del av rådgivningen går till privatpersoner om elbilar och hemmaladdning, men även bland bostadsrättsföreningar och företag märks ett ökande intresse.

http://www.lerum.se/Kommun-och-politik/Nyhetsarkiv/lerum-vann-laddguldet-2018---sveriges-basta-elbilskommun-1/

Ämnen

Fler nyheter

Jonas står redo att svara på invånarnas frågor!

Jonas Dahl, Energi- och klimatrådgivre i Alingsås kommun brinner för energifrågorna och står redo att svara på invånarnas frågor!

Utredningen som får biogasen att lyfta!

Det behövs en gemensam strategi och långsiktig förutsägbarhet för att produktionen och användningen av biogas ska få verklig fart. Det var två synpunkter som framhölls när biogasbranschen i Västra Götaland träffade regeringens utredare på Biogas Västs välbesökta seminarium.

Fyra nya biogasmackar öppnar i Fyrbodal!

Under torsdag och fredag 8-9 november är det dags att inviga fyra efterlängtade tankstationer för närproducerad biogas i Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud och Strömstad.

Ledig tjänst: Projektledare för nätverk inom energieffektivisering

Vill du arbeta med att hjälpa små och medelstora företag att minska sin miljöpåverkan? Vi söker nu en projektledare för tillsvidareanställning till våra företagsprojekt inom energieffektivisering.

Ändrade vanor nästa steg för energisnål förskola

Efter ett år i nyrenoverade lokaler har Hagaängs förskola i Lidköping, som är ett av pilotprojekten i Interregprojektet Green Building A-Z, halverat sin energianvändning. Detta tack vare en renovering med minskad energiåtgång som mål och förbättrad koll på klimat och driftinställningar. Nu tar kommunen nästa steg - att förändra beteendet hos personal och barn på förskolan.