berendsens_textil.jpg
Foto: Källa: https://www.berendsen.se/

Renare tvätt med biogas

I juli 2017 påbörjade Berendsen Textil en satsning på klimatsmartare tvätterier. Då byttes naturgasen ut mot biogas på ett antal tvätterier i landet, bland annat på tvätteriet i Angered, Göteborg. Syftet är att fasa ut och minska utsläppen av fossila bränslen.

På Berendsen har man under många år arbetat aktivt med miljöfrågor, bland annat med olika typer av reningsverk för avloppsvatten och med att Svanen-certifiera sina anläggningar. Eftersom Berendsen varje dygn hanterar 300 ton textiler på sina anläggningar runt om i landet och tvättar och distribuerar textilier till över 35 000 kunder kan en liten ändring göra stor skillnad.

– Med tanke på de volymer som vi tvättar varje dag är alla förbättringsmöjligheter – stora som små – av stor vikt och vi söker därför ständigt nya vägar att förse våra kunder med rena textilier med så minimal påverkan på miljö och klimat så möjligt, säger Thomas Eliasson, VD Berendsen Textil Service.

Att byta från naturgas till biogas är rent driftmässigt ingen stor sak. För klimatet, däremot, gör det stor skillnad. Genom att byta från naturgas till biogas räknar Berendsen med att kunna reducera koldioxidutsläppen med över 3100 ton per år, vilket motsvarar över 700 flygresor till Thailand.

– Varje förändring vi kan göra som minskar användandet av fossila bränslen är en seger för miljön, vår framtid och för oss som företag, säger Thomas Eliasson.

Inledningsvis kommer Berendsens anläggningar i Arlöv, Limhamn, Helsingborg, Torup och Angered att byta från naturgas till förnybar biogas, då det är dessa anläggningar som nås av det svenska gasnätet. Tillsammans med andra satsningar som Berendsen genomförde under 2017 så ökade den totala andelen förnybar energi från 35% till 41%.

2018- 09-13 Berendsen fortsätter med Biogas!

I juli 2017 bytte Berendsen naturgas mot biogas som bränsle på ett antal av sina tvätterier. Syftet var att fasa ut och minska utsläppen av fossila bränslen. 
Bytet resulterade i att verksamhetens koldioxidutsläpp under resterande delen av 2017 minskade med totalt 1965 ton CO². Nu meddelar Berendsen att avtalet med energibolaget Ørstedt har förlängts i ytterligare två år. 

https://www.cleannet.se/article/view/620346/berendsen_fortsatter_med_biogas

Fler nyheter

God fortsättning i ny organisation!

Hej alla och god fortsättning! Hoppas ni hade goa helger och inte var alltför frustrerade över Klimatklivets utveckling. Vi på Biogas Väst kände en viss besvikelse, det ska erkännas, men när dimman nu har skingrats är vi övertygade om att marknaden för biogasen kommer fortsätta rulla framåt - om än kanske i en något långsammare takt.

Nu heter vi Energikontor Väst

Nytt år. Nytt namn. Ny organisation. Men samma medarbetare, samma kontor och samma engagemang för energiomställning och klimat. Från och med nu heter vi Energikontor Väst och är en del av Innovatum – med massor av spännande möjligheter till utveckling.

Innovationskluster för flytande biogas beviljat

Vi rundar av året med en lättsam och trevlig nyhet, nämligen att Energimyndigheten äntligen beviljat ansökan om Innovationskluster för flytande biogas!

Det började med ett brev

Säve Plantskola, som etablerades redan 1947, drivs idag av syskonen Marie Andersson och Rickard Nordström. Förutom 4,5 hektar odlingsmark har man också 7 växthus samt 500 m2 hall för maskiner, kontor och packning. Framförallt växthusen värmdes upp med hjälp av en oljepanna för att hålla en frostfri miljö. Tills något hände en dag...

Rapport Biogasdriven färjeled – Hönöleden.

Nu finns en ny version av rapporten  Biogasdriven färjeled – Hönöleden.