berendsens_textil.jpg
Foto: Källa: https://www.berendsen.se/

Renare tvätt med biogas

I juli 2017 påbörjade Berendsen Textil en satsning på klimatsmartare tvätterier. Då byttes naturgasen ut mot biogas på ett antal tvätterier i landet, bland annat på tvätteriet i Angered, Göteborg. Syftet är att fasa ut och minska utsläppen av fossila bränslen.

På Berendsen har man under många år arbetat aktivt med miljöfrågor, bland annat med olika typer av reningsverk för avloppsvatten och med att Svanen-certifiera sina anläggningar. Eftersom Berendsen varje dygn hanterar 300 ton textiler på sina anläggningar runt om i landet och tvättar och distribuerar textilier till över 35 000 kunder kan en liten ändring göra stor skillnad.

– Med tanke på de volymer som vi tvättar varje dag är alla förbättringsmöjligheter – stora som små – av stor vikt och vi söker därför ständigt nya vägar att förse våra kunder med rena textilier med så minimal påverkan på miljö och klimat så möjligt, säger Thomas Eliasson, VD Berendsen Textil Service.

Att byta från naturgas till biogas är rent driftmässigt ingen stor sak. För klimatet, däremot, gör det stor skillnad. Genom att byta från naturgas till biogas räknar Berendsen med att kunna reducera koldioxidutsläppen med över 3100 ton per år, vilket motsvarar över 700 flygresor till Thailand.

– Varje förändring vi kan göra som minskar användandet av fossila bränslen är en seger för miljön, vår framtid och för oss som företag, säger Thomas Eliasson.

Inledningsvis kommer Berendsens anläggningar i Arlöv, Limhamn, Helsingborg, Torup och Angered att byta från naturgas till förnybar biogas, då det är dessa anläggningar som nås av det svenska gasnätet. Tillsammans med andra satsningar som Berendsen genomförde under 2017 så ökade den totala andelen förnybar energi från 35% till 41%.

2018- 09-13 Berendsen fortsätter med Biogas!

I juli 2017 bytte Berendsen naturgas mot biogas som bränsle på ett antal av sina tvätterier. Syftet var att fasa ut och minska utsläppen av fossila bränslen. 
Bytet resulterade i att verksamhetens koldioxidutsläpp under resterande delen av 2017 minskade med totalt 1965 ton CO². Nu meddelar Berendsen att avtalet med energibolaget Ørstedt har förlängts i ytterligare två år. 

https://www.cleannet.se/article/view/620346/berendsen_fortsatter_med_biogas

Fler nyheter

Passa på att ansöka om energikartläggningsstödet

Den 30 april 2019 är sista datumet att ansöka om det ekonomiska stödet för energikartläggning i små och medelstora företag. Passa på att söka, så kan ni göra kartläggningen senare. Vi hjälper er genom processen före, under och efter ansökan!

Bussupphandling Sjuhärad + Öckerö är klar

Det blev inte några biogasbussar (0 st) överhuvudtaget när Västtrafik nyss avslutad upphandlingen av busstrafik i Sjuhärad och Öckerö.

Tankstation för flytande Biogas i Götene

Sveriges sjunde tankställe för flytande metangas och det första inom ramen för klimatklivet invigdes i onsdags (2018-03-13) i Götene, Västra Götaland.

Svårt att hitta bra alternativ till konstgräsplaner

Rapporterna om konstgräsplaners negativa effekter på miljön har de senaste åren haglat tätt. Och när 90 procent av alla planer tillhör kommunala anläggningar blir frågan ständigt aktuell för landets kommuner. Vid den senaste träffen med Kommunnätverket för hållbar utveckling var temat plast och hur vi i framtiden bättre kan hantera bland annat konstgräsplaner.

Peter i radio - "Jättebra att vi blir upprörda"

Peter Rydberg, energi- och klimatrådgivare i Borås pratar om hushållmaskiner och vad man kan göra när den går sönder, i stället för att köpa nytt