Sol i Väst 2013-2016

Sol i Väst är en överenskommelse som syftar till att få kommuner och organisationer i Västra Götaland att investera i solcellsanläggningar. Överenskommelsen är en del av Smart Energi, Västra Götalands klimatstrategi.
solenergipriset.jpg
Foto: Kristina Käck
Solenergipriset för årets prestation.

Sol i Väst fick solenergipriset för årets prestation

Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun fick priset för årets prestation för sitt arbete med Sol i Väst när svenska solenergipriset delades ut på Solforum.

- Det är ett erkännande för vårt arbete och inte minst för deltagarna i Sol i Väst. Hittills har de installerat över 3000 kvadratmeter solceller i 16 anläggningar. Förhoppningen är att deras erfarenheter ska inspirera andra kommuner och företag att satsa på sin egen solel, säger Erik André, Hållbar utveckling Väst, projektledare för Sol i Väst.

Sol i Väst är ett projekt och en överenskommelse inom Västra Götalands klimatstrategi. Deltagare är 23 kommuner och andra organisationer som installerar sina första solelanläggningar. Syftet med Sol i Väst är att deltagarna ska bygga upp egen kompetens som beställare av solceller, installera solceller och att deras erfarenheter sedan ska inspirera ytterligare aktörer.

Projektet leds av Hållbar utveckling Väst med finansiering från Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Energimyndigheten. Ledare för överenskommelsen är Skövde kommun.

Juryns motivering till priset lyder "Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun har inspirerat flera kommunala energi- och fastighetsbolag att uppföra sina första solelanläggningar. Tillsammans med ett antal aktörer har de skapat ett unikt nätverksprojekt , inom ramen för en överenskommelse mellan kommuner. De har ett gemensamt mål, genomtänkt och väl dokumenterat stöd genom hela processen, från förstudie till besiktning och uppföljning."

Solenergipriset delas ut årligen av branschföreningen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. Vinnare av årets anläggning blev Västfastigheter för deras anläggning vid Skövde sjukhus.

Läs mer om Sol i Väst: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast
Konferens om erfarenheterna i Sol i Väst, 10 maj, Göteborg: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast-konferens

Läs mer om Västra Götalands klimatstrategi: www.vgregion.se/smartenergi

Läs mer om solenergipriset och övriga vinnare: www.svensksolenergi.se/nyheter/nyheter-2016/arets-solenergipriser-till-vaestra-goetaland

Erik André
Projektledare
Hållbar utveckling Väst
0765-020993

Sari Strömblad
Ledare överenskommelse
Skövde kommun
0761-049665

Fler nyheter

Kan koldioxidbudgetar få fler att greppa miljömålen?

Hur kan lokala koldioxidbudgetar hjälpa Sverige att nå de nationella klimatmålen? Och är koldioxidbudgetar ett bra verktyg för att skapa förståelse för och förankra den lokala miljöpolitiken. Det var två frågor som diskuterades när miljöstrategerna i Kommunnätverket för hållbar utveckling träffades häromveckan.

Renare stränder med unik strandstädarkarta

Nedskräpningen av stränder och vatten gör sig extra påmint när sommaren närmar sig. Enligt mätningar som görs regelbundet i Nordsjöområdet är västkusten i särklass skräpigast med 20 upphittade plastbitar per kvadratdecimeter. Men kommunerna längs Bohuskusten har gått samman och tagit fram en strandstädarkarta – där alla kan hjälpa till att få stränderna renare.

Webbutbildning om klimatsmart mat och hälsosamma måltider

Länk till en webbutbildning framtagen av VGR om klimatsmart mat och hälsosamma måltider

En sammanfattning från Gasdagarna

Gasbranschen träffades under två intensiva dagar i Båstad den 15-16 maj. Biogasen tog stor plats på konferensen och här kommer lite noteringar om aktuell information som förmedlades

Tunga arbetsfordon på gång

CNH med tunga varumärken som Iveco, New Holland etc har nyligen slutit en biogasöverenskommelse med Italienska staten och lanserat ett nytt hjullastarkoncept som drivs på gas.