solenergipriset.jpg
Foto: Kristina Käck
Solenergipriset för årets prestation.

Sol i Väst fick solenergipriset för årets prestation

Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun fick priset för årets prestation för sitt arbete med Sol i Väst när svenska solenergipriset delades ut på Solforum.

- Det är ett erkännande för vårt arbete och inte minst för deltagarna i Sol i Väst. Hittills har de installerat över 3000 kvadratmeter solceller i 16 anläggningar. Förhoppningen är att deras erfarenheter ska inspirera andra kommuner och företag att satsa på sin egen solel, säger Erik André, Hållbar utveckling Väst, projektledare för Sol i Väst.

Sol i Väst är ett projekt och en överenskommelse inom Västra Götalands klimatstrategi. Deltagare är 23 kommuner och andra organisationer som installerar sina första solelanläggningar. Syftet med Sol i Väst är att deltagarna ska bygga upp egen kompetens som beställare av solceller, installera solceller och att deras erfarenheter sedan ska inspirera ytterligare aktörer.

Projektet leds av Hållbar utveckling Väst med finansiering från Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Energimyndigheten. Ledare för överenskommelsen är Skövde kommun.

Juryns motivering till priset lyder "Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun har inspirerat flera kommunala energi- och fastighetsbolag att uppföra sina första solelanläggningar. Tillsammans med ett antal aktörer har de skapat ett unikt nätverksprojekt , inom ramen för en överenskommelse mellan kommuner. De har ett gemensamt mål, genomtänkt och väl dokumenterat stöd genom hela processen, från förstudie till besiktning och uppföljning."

Solenergipriset delas ut årligen av branschföreningen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. Vinnare av årets anläggning blev Västfastigheter för deras anläggning vid Skövde sjukhus.

Läs mer om Sol i Väst: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast
Konferens om erfarenheterna i Sol i Väst, 10 maj, Göteborg: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast-konferens

Läs mer om Västra Götalands klimatstrategi: www.vgregion.se/smartenergi

Läs mer om solenergipriset och övriga vinnare: www.svensksolenergi.se/nyheter/nyheter-2016/arets-solenergipriser-till-vaestra-goetaland

Erik André
Projektledare
Hållbar utveckling Väst
0765-020993

Sari Strömblad
Ledare överenskommelse
Skövde kommun
0761-049665

Fler nyheter

Passa på att ansöka om energikartläggningsstödet

Den 30 april 2019 är sista datumet att ansöka om det ekonomiska stödet för energikartläggning i små och medelstora företag. Passa på att söka, så kan ni göra kartläggningen senare. Vi hjälper er genom processen före, under och efter ansökan!

Bussupphandling Sjuhärad + Öckerö är klar

Det blev inte några biogasbussar (0 st) överhuvudtaget när Västtrafik nyss avslutad upphandlingen av busstrafik i Sjuhärad och Öckerö.

Tankstation för flytande Biogas i Götene

Sveriges sjunde tankställe för flytande metangas och det första inom ramen för klimatklivet invigdes i onsdags (2018-03-13) i Götene, Västra Götaland.

Svårt att hitta bra alternativ till konstgräsplaner

Rapporterna om konstgräsplaners negativa effekter på miljön har de senaste åren haglat tätt. Och när 90 procent av alla planer tillhör kommunala anläggningar blir frågan ständigt aktuell för landets kommuner. Vid den senaste träffen med Kommunnätverket för hållbar utveckling var temat plast och hur vi i framtiden bättre kan hantera bland annat konstgräsplaner.

Peter i radio - "Jättebra att vi blir upprörda"

Peter Rydberg, energi- och klimatrådgivare i Borås pratar om hushållmaskiner och vad man kan göra när den går sönder, i stället för att köpa nytt