solenergipriset.jpg
Foto: Kristina Käck
Solenergipriset för årets prestation.

Sol i Väst fick solenergipriset för årets prestation

Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun fick priset för årets prestation för sitt arbete med Sol i Väst när svenska solenergipriset delades ut på Solforum.

- Det är ett erkännande för vårt arbete och inte minst för deltagarna i Sol i Väst. Hittills har de installerat över 3000 kvadratmeter solceller i 16 anläggningar. Förhoppningen är att deras erfarenheter ska inspirera andra kommuner och företag att satsa på sin egen solel, säger Erik André, Hållbar utveckling Väst, projektledare för Sol i Väst.

Sol i Väst är ett projekt och en överenskommelse inom Västra Götalands klimatstrategi. Deltagare är 23 kommuner och andra organisationer som installerar sina första solelanläggningar. Syftet med Sol i Väst är att deltagarna ska bygga upp egen kompetens som beställare av solceller, installera solceller och att deras erfarenheter sedan ska inspirera ytterligare aktörer.

Projektet leds av Hållbar utveckling Väst med finansiering från Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Energimyndigheten. Ledare för överenskommelsen är Skövde kommun.

Juryns motivering till priset lyder "Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun har inspirerat flera kommunala energi- och fastighetsbolag att uppföra sina första solelanläggningar. Tillsammans med ett antal aktörer har de skapat ett unikt nätverksprojekt , inom ramen för en överenskommelse mellan kommuner. De har ett gemensamt mål, genomtänkt och väl dokumenterat stöd genom hela processen, från förstudie till besiktning och uppföljning."

Solenergipriset delas ut årligen av branschföreningen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. Vinnare av årets anläggning blev Västfastigheter för deras anläggning vid Skövde sjukhus.

Läs mer om Sol i Väst: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast
Konferens om erfarenheterna i Sol i Väst, 10 maj, Göteborg: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast-konferens

Läs mer om Västra Götalands klimatstrategi: www.vgregion.se/smartenergi

Läs mer om solenergipriset och övriga vinnare: www.svensksolenergi.se/nyheter/nyheter-2016/arets-solenergipriser-till-vaestra-goetaland

Erik André
Projektledare
Hållbar utveckling Väst
0765-020993

Sari Strömblad
Ledare överenskommelse
Skövde kommun
0761-049665

Fler nyheter

God fortsättning i ny organisation!

Hej alla och god fortsättning! Hoppas ni hade goa helger och inte var alltför frustrerade över Klimatklivets utveckling. Vi på Biogas Väst kände en viss besvikelse, det ska erkännas, men när dimman nu har skingrats är vi övertygade om att marknaden för biogasen kommer fortsätta rulla framåt - om än kanske i en något långsammare takt.

Nu heter vi Energikontor Väst

Nytt år. Nytt namn. Ny organisation. Men samma medarbetare, samma kontor och samma engagemang för energiomställning och klimat. Från och med nu heter vi Energikontor Väst och är en del av Innovatum – med massor av spännande möjligheter till utveckling.

Innovationskluster för flytande biogas beviljat

Vi rundar av året med en lättsam och trevlig nyhet, nämligen att Energimyndigheten äntligen beviljat ansökan om Innovationskluster för flytande biogas!

Det började med ett brev

Säve Plantskola, som etablerades redan 1947, drivs idag av syskonen Marie Andersson och Rickard Nordström. Förutom 4,5 hektar odlingsmark har man också 7 växthus samt 500 m2 hall för maskiner, kontor och packning. Framförallt växthusen värmdes upp med hjälp av en oljepanna för att hålla en frostfri miljö. Tills något hände en dag...

Rapport Biogasdriven färjeled – Hönöleden.

Nu finns en ny version av rapporten  Biogasdriven färjeled – Hönöleden.