solenergipriset.jpg
Foto: Kristina Käck
Solenergipriset för årets prestation.

Sol i Väst fick solenergipriset för årets prestation

Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun fick priset för årets prestation för sitt arbete med Sol i Väst när svenska solenergipriset delades ut på Solforum.

- Det är ett erkännande för vårt arbete och inte minst för deltagarna i Sol i Väst. Hittills har de installerat över 3000 kvadratmeter solceller i 16 anläggningar. Förhoppningen är att deras erfarenheter ska inspirera andra kommuner och företag att satsa på sin egen solel, säger Erik André, Hållbar utveckling Väst, projektledare för Sol i Väst.

Sol i Väst är ett projekt och en överenskommelse inom Västra Götalands klimatstrategi. Deltagare är 23 kommuner och andra organisationer som installerar sina första solelanläggningar. Syftet med Sol i Väst är att deltagarna ska bygga upp egen kompetens som beställare av solceller, installera solceller och att deras erfarenheter sedan ska inspirera ytterligare aktörer.

Projektet leds av Hållbar utveckling Väst med finansiering från Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Energimyndigheten. Ledare för överenskommelsen är Skövde kommun.

Juryns motivering till priset lyder "Hållbar utveckling Väst och Skövde kommun har inspirerat flera kommunala energi- och fastighetsbolag att uppföra sina första solelanläggningar. Tillsammans med ett antal aktörer har de skapat ett unikt nätverksprojekt , inom ramen för en överenskommelse mellan kommuner. De har ett gemensamt mål, genomtänkt och väl dokumenterat stöd genom hela processen, från förstudie till besiktning och uppföljning."

Solenergipriset delas ut årligen av branschföreningen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. Vinnare av årets anläggning blev Västfastigheter för deras anläggning vid Skövde sjukhus.

Läs mer om Sol i Väst: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast
Konferens om erfarenheterna i Sol i Väst, 10 maj, Göteborg: hallbarutvecklingvast.se/sol-i-vast-konferens

Läs mer om Västra Götalands klimatstrategi: www.vgregion.se/smartenergi

Läs mer om solenergipriset och övriga vinnare: www.svensksolenergi.se/nyheter/nyheter-2016/arets-solenergipriser-till-vaestra-goetaland

Erik André
Projektledare
Hållbar utveckling Väst
0765-020993

Sari Strömblad
Ledare överenskommelse
Skövde kommun
0761-049665

Fler nyheter

Jonas står redo att svara på invånarnas frågor!

Jonas Dahl, Energi- och klimatrådgivre i Alingsås kommun brinner för energifrågorna och står redo att svara på invånarnas frågor!

Utredningen som får biogasen att lyfta!

Det behövs en gemensam strategi och långsiktig förutsägbarhet för att produktionen och användningen av biogas ska få verklig fart. Det var två synpunkter som framhölls när biogasbranschen i Västra Götaland träffade regeringens utredare på Biogas Västs välbesökta seminarium.

Fyra nya biogasmackar öppnar i Fyrbodal!

Under torsdag och fredag 8-9 november är det dags att inviga fyra efterlängtade tankstationer för närproducerad biogas i Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud och Strömstad.

Ledig tjänst: Projektledare för nätverk inom energieffektivisering

Vill du arbeta med att hjälpa små och medelstora företag att minska sin miljöpåverkan? Vi söker nu en projektledare för tillsvidareanställning till våra företagsprojekt inom energieffektivisering.

Ändrade vanor nästa steg för energisnål förskola

Efter ett år i nyrenoverade lokaler har Hagaängs förskola i Lidköping, som är ett av pilotprojekten i Interregprojektet Green Building A-Z, halverat sin energianvändning. Detta tack vare en renovering med minskad energiåtgång som mål och förbättrad koll på klimat och driftinställningar. Nu tar kommunen nästa steg - att förändra beteendet hos personal och barn på förskolan.