erqcn4aiu4cmzncyir22.jpg

Svampar omvandlar restprodukter till mat, bränsle och foder i nytt forskningsprojekt

Usch blir till resurs i projektet "Ways2Taste" där forskare vid Högskolan i Borås utvecklar metoder för att odla svampar på restprodukter som annars skulle ha blivit avfall. Hållbar Utveckling Väst deltar i projektet där målet är att framställa klimatsmarta material – bland annat en helt ny proteinkälla.

Två av världens stora miljöutmaningar är resursbrist och en växande avfallsproduktion. Vid högskolan finns en unik forskningsmiljö som möter båda dessa frågor, med hjälp av svampar som omvandlar restprodukter från företag och hushåll till mat, foder och biobränsle.

– Vi brukar säga att det finns inget avfall – enbart resurser. Men att vår kunskap inte alltid är tillräcklig för att kunna utnyttja den resursen. "Ways2Taste" är ett nytt sätt att ta vara på det som annars skulle bli avfall, säger Mohammad Taherzadeh, projektledare och professor i bioprocessteknik vid Högskolan i Borås.

I projektet deltar även avdelningen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola och 18 regionala företag. Det finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Restprodukterna som används i "Ways2Taste" kommer från bland annat bagerier, glassfabriker, ölbryggerier, foderföretag och mataffärer. Restprodukterna delas in tre kategorier: från relativt rent, som dagsgammalt bröd från bagerier, till riktigt smutsigt, som slakteriavfall och gödsel. Forskarna kommer att undersöka hur man med olika processer kan låta svamp växa på restprodukterna för att få fram en svampbiomassa. Av den kan sedan flera olika slutprodukter framställas, däribland mat.

– Det blir ett klimatsmart protein som kan se ut som till exempel köttfärs. Men vi kommer också att arbeta med att producera pigment, bioplast, djurfoder och etanol, säger Mohammad Taherzadeh.

Ett mål med "Ways2Taste" är att gå ett steg längre i återvinningen än vid biogasframställning, sopförbränning eller kompostering.

– Skillnaden är att vi kan utveckla nya material och inte enbart använda restprodukterna som energikälla. Många material kommer att bli bristvaror i framtiden och där kan vår process spela en viktig roll, säger han.

På längre sikt vill forskargruppen bygga upp ett svampcenter i Borås.

– Vi vill kunna arbeta nationellt med att utveckla nyttiga svampar och hjälpa företag att använda svamp i sin produktion, säger Mohammad Taherzadeh.

Fler nyheter

Kan koldioxidbudgetar få fler att greppa miljömålen?

Hur kan lokala koldioxidbudgetar hjälpa Sverige att nå de nationella klimatmålen? Och är koldioxidbudgetar ett bra verktyg för att skapa förståelse för och förankra den lokala miljöpolitiken. Det var två frågor som diskuterades när miljöstrategerna i Kommunnätverket för hållbar utveckling träffades häromveckan.

Renare stränder med unik strandstädarkarta

Nedskräpningen av stränder och vatten gör sig extra påmint när sommaren närmar sig. Enligt mätningar som görs regelbundet i Nordsjöområdet är västkusten i särklass skräpigast med 20 upphittade plastbitar per kvadratdecimeter. Men kommunerna längs Bohuskusten har gått samman och tagit fram en strandstädarkarta – där alla kan hjälpa till att få stränderna renare.

Webbutbildning om klimatsmart mat och hälsosamma måltider

Länk till en webbutbildning framtagen av VGR om klimatsmart mat och hälsosamma måltider

En sammanfattning från Gasdagarna

Gasbranschen träffades under två intensiva dagar i Båstad den 15-16 maj. Biogasen tog stor plats på konferensen och här kommer lite noteringar om aktuell information som förmedlades

Tunga arbetsfordon på gång

CNH med tunga varumärken som Iveco, New Holland etc har nyligen slutit en biogasöverenskommelse med Italienska staten och lanserat ett nytt hjullastarkoncept som drivs på gas.