El-visa skolor

Under vårterminen 2013 anordnas tävlingen El-visa skolor. Där ska vi testa hur mycket elektricitet en skola kan spara genom att elever och personal tillsammans arbetar för att minska energianvändningen.

Skolor i Västra Götaland tävlar i att minska sin elanvändning

Länsstyrelsen och Hållbar utveckling Väst anordnar tävlingen El-visa skolor, där grundskolor och gymnasium i Västra Götalands län kan delta.

Genom projektet får skolan råd och tips om vad man kan göra för att minska sin elanvändning. Elever och personal kan löpande följa hur mycket el som används, exempelvis på en skärm i entrén och via webben, där skolans elförbrukning visualiseras. En gång i månaden sammanställs resultaten från alla skolor så att deltagarna kan jämföra sina besparingar med varandra.

Vinnarskolor utses i två kategorier: största procentuella elbesparing samt mest innovativa besparingsåtgärd. Men alla deltagande skolor blir vinnare, i form av lägre elräkningar och större energimedvetenhet hos elever och personal.

Relaterade nyheter

Elvisa skolor: tävlingen är avgjord!

I onsdags avslutades tävlingen Elvisa skolor, där 11 skolor i Västra Götalandsregionen har tävlat i att minska sin elförbrukning. Altorpsskolan i Herrljunga tar hem segern i klassen största procentuella minskning av elförbrukningen med 23% minskning. Toltorpsskolan i Mölndal vinner priset för mest innovativa åtgärd: en strömlös dag i skolan.

GP rapporterar om Elvisa skolor

Idag avslutas tävlingen Elvisa skolor. Men redan i helgen skrev Göteborgs Posten om några av de roliga och smarta åtgärder som Toltorpsskolan i Mölndal har gjort, och hur arbetet har gått.

Elvisa skolor: Altorpsskolan leder efter tre månader

När tre fjärdedelar av tävlingen har gått har Altorpsskolan i Herrljunga tagit sig upp i ledningen både i månadens liga och i totalligan. Under perioden 15 mars – 15 april har Altorpsskolan minskat sin elförbrukning med storslagna 34,2% jämfört med baslinjen november 2012. Totalt sedan 15 januari har de minskat med 21,5%.

Alla projekt