El-visa skolor

Under vårterminen 2013 anordnas tävlingen El-visa skolor. Där ska vi testa hur mycket elektricitet en skola kan spara genom att elever och personal tillsammans arbetar för att minska energianvändningen.

Skolor i Västra Götaland tävlar i att minska sin elanvändning

Länsstyrelsen och Hållbar utveckling Väst anordnar tävlingen El-visa skolor, där grundskolor och gymnasium i Västra Götalands län kan delta.

Genom projektet får skolan råd och tips om vad man kan göra för att minska sin elanvändning. Elever och personal kan löpande följa hur mycket el som används, exempelvis på en skärm i entrén och via webben, där skolans elförbrukning visualiseras. En gång i månaden sammanställs resultaten från alla skolor så att deltagarna kan jämföra sina besparingar med varandra.

Vinnarskolor utses i två kategorier: största procentuella elbesparing samt mest innovativa besparingsåtgärd. Men alla deltagande skolor blir vinnare, i form av lägre elräkningar och större energimedvetenhet hos elever och personal.

Relaterade nyheter

Elvisa skolor: tävlingen är avgjord!

I onsdags avslutades tävlingen Elvisa skolor, där 11 skolor i Västra Götalandsregionen har tävlat i att minska sin elförbrukning. Altorpsskolan i Herrljunga tar hem segern i klassen största procentuella minskning av elförbrukningen med 23% minskning. Toltorpsskolan i Mölndal vinner priset för mest innovativa åtgärd: en strömlös dag i skolan.

GP rapporterar om Elvisa skolor

Idag avslutas tävlingen Elvisa skolor. Men redan i helgen skrev Göteborgs Posten om några av de roliga och smarta åtgärder som Toltorpsskolan i Mölndal har gjort, och hur arbetet har gått.

Elvisa skolor: Altorpsskolan leder efter tre månader

När tre fjärdedelar av tävlingen har gått har Altorpsskolan i Herrljunga tagit sig upp i ledningen både i månadens liga och i totalligan. Under perioden 15 mars – 15 april har Altorpsskolan minskat sin elförbrukning med storslagna 34,2% jämfört med baslinjen november 2012. Totalt sedan 15 januari har de minskat med 21,5%.

Elvisa skolor: rafflande i täten

Spänningen stiger efter andra månaden av elsparartävlingen Elvisa skolor. Gullmarsgymnasiet i Lysekil låg näst sist efter första månaden, men gjorde en imponerande minskning av elförbrukning under perioden 15 februari – 14 mars och tar hem etappsegern för andra månaden med en minskning på 20,8%.

Elvisa skolor: Båtsmansskolan i ledningen efter första månaden

Den första månaden i Elvisa skolor är förbi och de preliminära resultaten för perioden 15 januari till 14 februari är nu klara. På första plats finns Båtsmansskolan i Härryda, som har minskat sin elförbrukning med 13 % jämfört med referensmånaden november. Altorpsskolan i Herrljunga och Ekdalaskolan i Härryda följer tätt efter, på 10 % respektive 9 % minskad elanvändning.

Starten av El-visa skolor i radio

Idag startar energispartävlingen Elvisa skolor, något som P4 Göteborg Direkt tog upp i gårdagens sändning. Hör projektledare Sara-Linnéa Östervall berätta om bra knep för eleverna att lyckas med energisparandet och om varför eleverna inte kommer att frysa även om de vill vinna.

11 västsvenska skolor sänker elräkningen i tävling

På elva skolor i länet tar elever och personal krafttag för att minska skolans elförbrukning. Genom att delta i tävlingen Elvisa skolor lyfter skolorna el och energi högt på agendan. Reglerna är enkla: den skola som lyckas minska sin elförbrukning mest vinner. Priset till vinnarskolan är 5 000 kr.