Vi bygger solel i Västra Götaland
Inom solelplattformen Sol i Väst bygger vi upp kompetens och erfarenheter om solcellsinstallationer hos privata och offentliga aktörer. Vi arbetar med nätverk där deltagarna lär sig om och bygger solelanläggningar. Både kommuner, kommunala bolag och privata fastighetsägare kan delta i våra nätverk – kontakta projektledare Fredrik Bergman för mer information.
Sol i Väst är ett regionalt projekt med målet att bygga upp beställarkompetensen hos privata företag och offentliga aktörer så att de på egen hand kan upphandla och förvalta solcellsanläggningar. Parallellt med detta vill vi utveckla kompetensen hos beställare som redan har grundläggande erfarenhet inom området. Arbetet i projektet bedrivs i nätverk, på basnivå respektive avancerad nivå – med ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan nätverken.
Som en konsekvens av att deltagarna höjer sin kompetens installerar de också fler solcellsanläggningar, vilket skapar omsättning och fler arbetstillfällen i branschen, samt bidrar till att nå våra energipolitiska mål på en lokal, regional och nationell nivå.
Offentliga och privata deltagare
Bland nätverksdeltagarna finns bland andra enskilda kommuner, kommunala bostadsbolag och energibolag. Vi driver också i samarbete med Fastighetsägarna GFR nätverk för privata fastighetsägare. Sol i Väst finansieras av Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Fastighetsägarna GFR.
Bygger vidare på tidigare projekt
Sol i Väst bygger på projektet Soluppgång i Väst som bildades redan 2005. Där hade vi på Energikontor Väst (som då hette Hållbar Utveckling Väst) en roll som koordinator med målet att öka användningen av solenergi i Västra Götaland och stimulera tillväxten av solföretag i regionen. År 2005 var solvärme fortfarande mycket vanligare än solel i Sverige. Totalt sett i världen installerades 2005 drygt 1 gigawatt (GW) solceller i världen. Det motsvarar effekten hos ett enda kärnkraftverk.
Soluppgång i Väst ledde fram till första omgången av Sol i Väst som pågick 2013–2016. Då hade branschen har gått från solvärme till en större andel solel. Målgruppen var offentliga aktörer och målsättningen var att höja kompetensen inom solenergi hos beställarorganisationer. Deltagarna var med i ett nätverk för att dra nytta av den samlade kompetensen och erfarenheten. Totalt installerades 4400 kvadratmeter solceller av 15 deltagande organisationer i Sol i Väst. Projektet Sol i Väst fick utmärkelsen årets prestation av branschorganisationen Svensk Solenergi.
Ett bredare perspektiv
Sol i Väst 2016–2019 bygger vidare på det koncept som utvecklades i första omgången av projektet. Aktiviteterna lämnar utrymme för aktörer med olika intressen – elnätsägare, installatörer, beställare, konsulter – att diskutera med varandra och hitta lösningar för att stärka den regionala utvecklingen inom solel.
Sol i Väst har en egen webbsida på www.solivast.nu
Finansiärer